perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kerrankin jotain järkeä

Tiedossa (vain ja ainoastaan) varsin perinpohjaista agilitytreenianalyysiä, joka on lähinnä itselleni muistiin, joten skipatkaa halutessanne koko teksti.
Eilen oli siis pitkästä aikaa tosi hyvät, hyödylliset ja suunnitellut agilitytreenit. Olin miettinyt teemoiksi sylkkäriä, poispäinkäännöstä, ennakoivaa valssia ja kropalla ohjaamista tyrkyllä olevien väärin putkenpäiden kohdalla. Suunnittelin itse pari radanpätkää, treenikaveri toi yhden hyvän radan ja sitten yhdisteltiin niitä keskenään, joista tuloksena tosi kivat treenit, joista jäi yllättävän paljon käteen. :)
Ekalla, itse suunnittelemallani radalla oli tarkoituksena treenata sylkkäriä ja poispäinkäännöstä. Tajusin, että niitä ei voi samaan settiin yhdistää vaan on tehtävä tavallaan kaksi variaatiota, mutta se mitään haitannut! Ensin tein Mistin kanssa sylkkäriä: 2-hypylle takaakierto ja valssi, jonka jälkeen koira oli vasemman käden puolella. Siitä sitten sylkkärillä sylin kautta 3-hypylle, 4-hypyn koira meni automaattisesti ja 5-hypylle vielä sylkkäri. Parilla ekalla yrittämällä Misti pudotti kolmosriman ja hyppäsi väärään suuntaan, ja syyksi ainakin tiputukselle epäilen sitä, että huusin jotain juuri Mistin ollessa riman päällä. Tarkkaa! Myöhemmin tajusin Jari Harjun oppien mukaisesti myös laskea kättä alas ennen 3-hyppyä, mikä viestittäisi vasemmalle kääntymisestä. Tämähän toimi ja Misti alkoi hypätä oikeaan suuntaan pudottamatta rimaakaan. :) Kakkosen takaakierron Misti meni joka kerta tosi nätisti. Myös lopun sylkkäri onnistui.

Sitten oli teemana poispäinkäännös, joka tehtiin 2-hypyllä. Itse siis menin kakkosen oikealle puolelle, kutsuin koiran ja kiepautin sen 2-hypyn takaa. Uskomatonta mutta totta, me saatiin joka ikinen kerta onnistunut ja nätti poispäinkäännös! Ei puhettakaan, että Misti olisi hypännyt kakkosen väärin päin tai muutenkaan pyörinyt miten sattuu ennen hyppyä, vaan ohjaus onnistui ihan täydellisesti! :) M tuli nätisti melkein käteen kiinni, minkä jälkeen se kiepsahti täsmälleen oikeaan suuntaan, meni kakkoshypyn ja jatkoi eteenpäin kolmosolle. Ja vauhtiakin oli, ei mitään epäröintejä. Joskus poispäinkäännös oli meille tosi vaikea ohjaus, mutta eilen sujui kuin vettä vaan, voi sitä tunnetta! Toki tuo oli helpotettu versio, koska 1-hyppy oli niin eri linjassa kakkosen kanssa ja koiralla oli tilaa tulla 2-hypyn ohi, mutta all the same, onnistuttiin.
Ennen kolmosta koetin sekä ennakoivaa valssia, jaakotusta että totaalista pysähtymistä estääkseni Mistiä hyppäämästä liian pitkälle. Kaikki nuo olivat ihan toimivia ratkaisuja. Loppu samalla tavalla ja 5-hyppy hienosti sylkkärillä.
Tämä toinen, pidempi rata oli sitten kinkkisempi. Suunnittelin alkuun tuollaisen aika hienon ohjauksen vaikka itse sanonkin (koiran linja/reitti kuvattu viivalla). Menin ykkös- ja kakkoshypyn väliin tuonne 9-hypyn kohdalle eli ohjasin esteiden 8 ja 9 puolelta. Kutsuin koiran, laitoin sen kakkoselle, otin sen oikealle puolelleni, jonka jälkeen itse olin suunnilleen kakkosen ja kolmosen kanssa samalla linjalla rintamasuunta 3-hypylle päin. Tämän jälkeen ohjasin Mistin kolmoselle, jonka jälkeen se kääntyi hurjan nätisti viivalla kuvattuun suuntaan ja jatkoi pujottelulle. En yhtään tiedä mikä tuo ohjaus kolmoselle on nimeltään, mutta halusin ensimmäistä kertaa sellaista kokeilla ja se onnistui täydellisesti. Siis tosi käytännöllinen ohjaus ja koirakin sai sitä kautta hyvän linjan kepeille. Oli mahtavaa saada tuollainen onnistuminen uuden jutun kanssa! Olin kuivaharjoitellut kohdan mahdollisimman tarkkaan ja koiran kanssa toimi tosi hyvin. :) 6-hypyllä koetin aluksi ennakoivaa valssia estääkseni taas liian pitkälle hyppäämisen, mutta totesin, että parempi antaa koiran hypätä pitkälle mutta tuonne 7-hypyn suuntaan. Eli itse asemoitua sillä tavalla, että koira hyppää aika lailla suoraan seiskalle ja niinhän se sitten hyppäsikin. Koska päivän teeman oli sylkkäri, otin Mistin 7-hypyltä sylkkärillä. Kun lähdettiin putken suuntaan, Misti monta kertaa hyppäsi 3-hypyn, kunnes yritin pitää kättä alempana enkä huiskiä sillä miten sattuu. Kun tuossa kohdassa ei ollut "ohjauskäsi päällä", Misti meni aika kivasti suoraan 8-putkeen. Tein kerran 7-hypyllä saksalaisen, joka oli myös yksi hyvä ohjausvaihtoehto.
9-hypyllä yritin taas sitä ennakoivaa valssia ja kääntyä itse tavallaan poikittain koiran tullessa putkesta, mikä kertoisi koiralle, että pitkäksi ei hypätä. Kyllä Misti joitakin kertoja melko pitkäksi hyppäsi, mutta sain sille myös lyhyitä hyppyjä ja napakoita kääntymisiä. Loppu oli haastava, koska väärä putkenpää oli suoraan 10-hypyn edessä. Monet kerrat Misti väärään päähän paineli, kunnes aloin tavallaan peruuttaa ja vetää Mistiä kympin jälkeen ja vasta ihan lopuksi laittaa sen putkeen. Siinä toki meni aikaa, mutta se oli silti turvallisempi tapa. Etenkin alussa sain Mistin joitakin kertoja oikeaan päähän ihan vaan kroppaa voimakkaasti kääntäen, kunnes oli pakko kokeilla tuota peruuttamista. Jos 10-hypyn jälkeen valssasi, sai koiran aika helposti oikeaan päähän, mutta en halunnut nyt sortua helppouteen.

Kaiken kaikkiaan todella onnistuneet treenit, joissa tuli paremmin mietittyä ohjauksia ja korjattua ongelmakohtia. En pysytellyt tutuissa ja turvallisissa ohjauksissa, vaan lisäsin vähän haastetta ja kokeilin uusia juttuja. Ja niinhän se pitääkin, muuten ei voi kehittyä! Tuo teemoittain treenaaminen vaikuttaa myös tosi hyvältä idealta eli miettisi teemat etukäteen ja valitsisi radat sen mukaan. Ja sitten yrittäisi niillä teemoilla ja ohjauksilla tehdä rataa sen minkä pystyy.
Misti meni myös tosi kivasti ja etenkin ekalla radalla sillä oli hirveästi vauhtia. 3-hypyn takana oli kunnon sutimajäljet ja kaikkea. :D Rimat olivat taas vinoittain ja aika korkealla, mutta paljon Misti ei rimoja pudotellut, varmaan vaan muutaman kerran koko treenien aikana. :) Kuuma Möösis kyllä on; haukkuu, meinaa varastaa lähdössä ja kyttäilee ja haastaa muita koiria. Kun tehtiin treenikaverin kanssa loppuun lyhyesti tokoa, ei Misti yrittänyt ärhennellä viereiselle koiralle vaikka aksassa yrittikin. Vaikka se on tokossakin vietikäs niin eipä sitten agilityssä, huh huh!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti