Misti

Nimi: Borderluck's The Pink's In Town
Rotu: bordercollie
Sukupuoli: narttu
Syntymäaika: 19.1.2011
Säkäkorkeus: 46 cm
Paino: 15 kg
Silmät: OK 04/12
Lonkat: A/A
Kyynärpäät: 0/0
Olkapäät: OK, pientä ja vaaratonta kalkkeumaa tois. olkap. (epävirallisesti)
Selkä: OK (epävirallisesti)
Toko: VOI1, TK2
Agility: maksi3 (1 x SERT-A)
Näyttelyt: EH
LTE: +174, laukausvarma, hyväksytty
Isä: FI AVA FI AVA-H Borderiinan Fonzie
Emä: FI MVA BH TK2 Borderluck's Speedy Miracle
Kasvattaja: Pirjo Miettunen, Kaustinen
Omistaja: Emmi Mustaniemi, Tampere
Misti Koiranetissä

Misti on toinen oma koirani, jonka sain 17-vuotiaana. Haaveilin bordercolliesta monta vuotta, kunnes maaliskuussa 2011 toiveeni viimein toteutui ja haimme Mistin kotiin.
Misti hankittiin aktiiviseksi harrastus- ja kotikoiraksi. Harrastan Mistin kanssa tavoitteellisesti agilityä ja tokoa. Agilityssä kilpailemme kolmosluokassa ja tokossa puolestaan erikoisvoittajaluokassa. Satunnaisesti treenaamme myös pk-jälkeä- ja hakua. Olemme aikoinaan harrastelleet hakua ja raunioita pelastuskoirapuolella, mutta ne jäivät lähinnä ajanpuutteen vuoksi. Näyttelyissä emme käy ollenkaan, vaikka Misti ns. näyttelylinjainen bordercollie onkin. Tämä johtuu ihan siitä, että itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa niin turhanpäiväinen, lähinnä ihmisille tarkoitettu touhu kuin näyttelyt. Arvostan pelkästään koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä ohjaajan taitavuutta ja jokseenkin myös koiran tervepäisyyttä mittaavia käyttölajeja. En myöskään pidä siitä, mitä näyttelyharrastus on tehnyt ja tekee edelleen tälle upealle työkoirarodulle.
Misti on luonteeltaan kiltti ja kuuliainen, vaikka myös omaa tahtoa löytyy. Se on ohjaajapehmeä ja erittäin miellyttämishaluinen, mikä on tehnyt koulutuksesta toisaalta helppoa mutta toisaalta haastavaa. Misti on varsin utelias, rohkea ja itsenäinen ja se omaa mielestäni hyvän toimintakyvyn niin ettei se ikinä lamaannu tilanteissa tai menetä toimintakykyään. Sillä on rutkasti terävyyttä, mikä saa sen reagoimaan asioihin salamannopeasti ja toimimaan ilman pienintäkään harkinta-aikaa. Näkemäni mukaan Misti on ihmisuhan kohdatessaan valmis käymään kiinni ja viemään hyökkäyksen loppuun asti. Sillä on siis tietynlaista epäluuloa ihmisiä kohtaan sekä halua puolustaa itseään ja ihmisiään niin että se käy tarvittaessa kimppuun. Silti Misti on luonteeltaan tasapainoinen ja omaa hyvän hermorakenteen. Mistillä on runsaasti taistelutahtoa, mutta se on myös ahne eli se palkkautuu sekä lelulla että ruualla. Vietikkäitä suorituksia sen kanssa saa parhaiten aikaan lelun avulla ja taas vaikkapa opetusvaiheessa ruoka on oiva vaihtoehto.                                          
Negatiivisina luonteenpiirteinä voisin mainita tietynlaisen varautuneisuuden ja epävarmuuden. Kahden vuoden ikään saakka Misti jonkin verran pelkäsi ja arasteli vieraita ihmisiä, mutta pääsi onneksi pelostaan eroon tavattuaan paljon mukavia ihmisiä. Nykyään se suhtautuu vieraisiin uteliaasti ja uskaltautuu rohkeasti luokse - tosin pienellä varauksella. Muihin koiriin Misti suhtautuu kiinnostuneesti. Riehakkaimpia tapauksia Misti meinaa kyykyttää, mutta cooleja koiria taas mielistelee. Voisi siis sanoa, että Misti haluaa kaveerata koirien kanssa, jotka eivät halua kaveerata Mistin kanssa. 
Misti on myös jokseenkin epävarma itsestään. Tällä tarkoitan sitä, että se muuttuu helposti "lapaseksi" kokiessaan tehneensä väärin tai olleensa pettymys, vaikkei asia niin olisikaan. Ja jos joku vaikka korottaa ääntään, luulee Misti sen liittyvän itseensä alkaen luimistella ja mielistellä. Pehmeänä koirana Misti vaatii varsin kannustavaa, iloista ja itsetuntoa kohottavaa kasvatus- ja  koulutustyyliä.                                               
Kotikoirana Misti on varsin helppo ja vähään tyytyvä. Kun mitään ei tapahdu niin neiti vain nukkuu, mutta on aina yhtä innokas lähtemään ulos tai lenkille. Misti on bordercollieksi tavallista rauhallisempi eikä se ole temperamentiltaan erityisen vilkas. Misti on helppo koira missä vaan, sillä se ei stressaa asioista (paitsi automatkoista joskus). Uusiin tilanteisiin ja paikkoihin se suhtautuu välinpitämättömästi ja tyynen rauhallisesti ja pystyy esimerkiksi nukkumaan missä hälinässä tai paikassa tahansa. Misti on mielestäni arkikova koira eikä se jää muistelemaan asioita pahalla. Misti reagoi ääniin, mutta ei varsinaisesti pelkää niitä. Esimerkiksi ilotulitusraketit ja ukkonen eivät tätä neitiä pelota, vaan Misti yrittää taistella niitä vastaan niin kuin kaikkea muutakin. Varsin pippurinen tapaus siis. Mistissä asuu myös pieni tyranni, koska se yrittää usein komennella ja huolehtia siitä, että maassa on rauha. Se ei siedä kahinointia tai tappelua, vaan puuttuu heti äkäisesti peliin. Neiti Täydellisyys siis pitää huolen siitä, että kaikki käyttäytyvät korrektisti. ;)

Misti omaa hyvän keskittymiskyvyn ja on useimmiten hyvässä vireessä treenatessamme. Se ei hötkyile turhia vaan keskittyy itse asiaan ja haluaa suoriutua tehtävästä hyvin. Sille on tärkeää olla mieliksi ja tehdä oikein. Misti kestää toistoja melko hyvin, mutta on tärkeää silti pitää treenit sopivan lyhyinä ja mielenkiintoisina, sillä Misti ei ole kuitenkaan erityisen kestävä tai sinnikäs koira. Kantapään kautta tämäkin on tullut opittua, jotta osaan sovittaa treenit Mistin jaksamisen ja viretason mukaan. Vaikka arjessa Mististä voi saada jopa laiskan kuvan, on se treenikoirana varsin sähäkkä ja työskentelee voimakkaasti ja vietikkäästi, mistä itse kovasti tykkään. Misti myös oppii asiat nopeasti.                      
Harrastamme Mistin kanssa tavoitteellisesti tokoa, jossa toiveena olisi jonain päivänä saavuttaa Suomen Tottelevaisuusvalion arvo. Pelkästään omaksi ilokseni en jaksa tokon parissa puurtaa, vaan haluan saada taidoistamme arvion ammattilaisilta. Siispä lajin suhteen on kisatavoitteita. Tulevaisuus näyttää, mihin meillä rahkeet lopulta riittää. Lokakuussa 2013 saimme alokasluokasta ykköstuloksen ja siitä kuukauden päästä avoimen luokan ykköstuloksen. Koulutustunnuksen TK2 saimme maaliskuussa 2014. Voittajaluokan ykköstuloksen saimme heinäkuussa 2015.
Agilityä olemme harrastaneet maaliskuusta 2012 lähtien. Olemme opiskelleet agilityn alkeita kahden kurssin verran ja siirtyneet sitten kisaavien/kisavalmiiden ryhmään Kuusamossa vielä asuessamme. Tällä hetkellä treenaamme ohjatussa ryhmässä Tampereen Seudun Koirakerhon riveissä. Kisauran korkkasimme huhtikuussa 2013 ja kakkosluokkaan nousimme joulukuussa 2013. Ehdimme kilpailla ykkösluokassa 8 kuukautta, 8 kisaa ja 22 starttia. Kolmosluokkaan nousimme tammikuussa 2015 noin seitsemän kisan jälkeen. Ensimmäisen kolmosluokan sertin saimme elokuussa 2015. Misti on oikein mainio agilitykoira: innokas, kuuliainen ja helppo ohjattava, joka antaa paljon anteeksi. Se käy usein varsin suurilla kierroksilla ja monesti myös haukkuu radalla. Misti vain on kooltaan melko pieni eikä se ole rotuisekseen erityisen nopea, joten arvoitukseksi jäänee kuinka tulemme agikentillä pidemmän päälle menestymään. Toistaiseksi näyttää kuitenkin hyvältä ja olemme muun muassa pokkailleet kiitettävän paljon palkintosijoja.
Misti on myös luonnetestattu 4 vuoden ja 3 kuukauden iässä. Neiti läpäisi testi saaden +174 pistettä ja ollen laukausvarma. 

                                                                       Misti 3 kk
Misti 9 kk
Misti 1 v.
Misti 3 v.