perjantai 9. syyskuuta 2011

Peekoilua, pilkunviilausta ja pimeyden uhkia

Tiistaina oltiin toistamiseen hakuilemassa samassa paikassa. Tällä kertaa Misti ei suostunutkaan odottamaan rauhassa vaan alkoi heti kiinni jouduttuaan riehua ja puri liinankin kolmesti poikki! Lopulta se jouduttiin laittamaan yhden hakuryhmäläisen autoon odottamaan, ja siellä se sentään pysyi. Tilauksessa on teräshäkki Peten koiratarvikkeesta, johon tytön saa laittaa odottamaan mm. treeneissä. Palaan riehumisen syyhyn alempana blogitekstissä.
Mistille tehtiin neljä pistoa eli se sai etsiä yhteensä neljä maalimiestä. Bortsuille ei kuulemma saa tehdä juurikaan näkölähtöjä, joten ukot meni piiloon siten ettei Misti niiden olinpaikkaa nähnyt. Kivasti se lähti etsimään ja käytti ilmeisesti hajuaistiaan, mutta lopulta kuitenkin näki maalimiehet. Sinne se meni innoissaan palkattavaksi ja palasi hienosti luokse kutsuttaessa. Otin Mistin kiinni ja käskin sen näyttää maalimiehen. Tässä maalimiehillä pitää vielä vinkata Mistille mitä tehdä, koska mini-bc ei vielä tuota ilmaisua oikein hiffaa. Misti vaikuttaa muuten ihan lahjakkaalta hakukoiran alulta, joten jatketaan treenaamista ja yritetään kehittyä. Metsän lisäksi päästään hakuilemaan myös raunioradalle, toivon mukaan jo ensi viikolla.

Tokossa olen alkanut nyt tosissani viilaamaan pilkkua. Tähän asti olen saattanut tietämättömyyttäni palkata virheellisistä jutuista, esim. vinosta maahanmenosta. Nyt yritän parhaani mukaan kouluttaa Mistiä siten, että liikkeet sujuu justiin eikä melkein (mikä oivallus). Kovasti kaipailisin sitä ohjattua tokoa, mutta siihen ei mahdollisuutta ole. Hakutreeneissä tullaan varmaan joskus ottamaan tottista, ohjaaja lupasi neuvoa. Katsotaanpa missä mennään tokoliikkeiden suhteen:

Seuraaminen: Vähän aikaa sitten seuruu oli Mistillä tosi hyvää, sopivan tiivistä ja kontaktikin pysyi, mutta välillä menee taas ihan pyllylleen. Seuruu on Mistille vähän semmoista pakkopullaa, kontakti ei pysy kauan aikaa, ja yritänkin tehdä melko lyhyttä kaaviota ja palkata paljon. Käännökset oikealle ok, hieman väljiä, mutta kääntyy ihan kivasti. Vasemmalle ei suju niinkään, yritänkin vihjata Mistille mihin suuntaan käännytään. Vasemmalle käännöksiä ollaan otettu vasta vähän aikaa, joten ihmekö tuo.

Jäävät: Liikkeestä seisominen on aika lailla täydellinen, pysähtyy hyvin eikä ennakoikaan enää niin paljon sivulle istumista. Palkkailen Mistiä takaisin palatessa seisomisesta, jonka jälkeen annan sivu-käskyn. Jos istuu ilman lupaa niin palautan seisomaan ja otan uusiksi. Liikkeestä maahanmenoa ei olla oikeastaan treenattu, en ole ihan vielä päättänyt miten alan tätä opettamaan.

Perusasento ja eteentulo: Perusasento on aika jees, välillä vino tai väljä ja M saattaa myös nojailla mun jalkaan. Huonoista huomautan ja ihan hyvin sitten korjaa asennon. Sivu alkaa sujua ilman käsiapuja, ja luoksetulossa menee yleensä näppärästi sivulle. Nyt ollaan opeteltu myös eteentuloa, mutta on se pirun hankalaa, kun se sivu vetää niin vahvana! Laitan vähän jalkoja haralleen ja ohjaan kädellä eteen, siltikin se pylly vetää sivuun, arrgh. Ollaan saatu kuitenkin ihan ok eteentuloja, ei kylläkään kovin tiiviitä.

Estehyppy: Oikein kiva! Hyvin hyppää käskystä ja jää seisomaan esteen toiselle puolelle, kylläkin turhan lähelle sitä ja tästä saattaa seurata ongelmia avoimen luokan paluuhyppyä ajatellen. Palkkaan seisomassa pysymisestä, palaan vierelle ja tässäkin istumisen ennakointi on vähentynyt, jee.

Ruutu/kosketusalusta: Hieno! <3 Ollaan pidennetty välimatkaa "jo" noin viiteen metriin ja nopeasti juoksee alustalle seisomaan. Tässäkin palkka seisomisesta ja perusasennon ennakointi on vähentynyt. Maahanmenoa en ala ihan vielä yhdistämään tähän. Alustan pienentäminenkin lienee ajankohtaista jossain välissä.

Kaukot: Nyt ollaan keskitytty hinkkaamaan suoraa ja nopeata maahanmenoa ja istumista. Käsiapuja ei ainakaan maahanmenossa tarvita, istumisessa siitä on vielä apua, mutta menee periaatteessa ilmankin. Misti on kauhean hidas ja laiska noissa vaihdoissa, joten nyt yritetään saada säpäkkyyttä ja käskytänkin siksi ihan läheltä. i-m-i-m periaatteessa onnistuu kauempaakin, mutta silloin se on niin hidasta ja huonoa että ei mitään järkeä. Sitä paitsi M yrittää monesti hivuttautua lähemmäs, vaikka palkka on maassa. Seisomista treenataan hävettävän vähän eikä sitä olla lisätty vaihtoihin.

Liikkeestä pysähtyminen: Oikein hyvä tämä. Tiukka stop ja käsimerkki, ja kyllä pysähtyy eikä yritäkään eteenpäin. Teen näitä monta peräkkäin enkä yleensä palkkaile välissä. Tässäkin Misti on kova ennakoimaan, joten teen myös luoksetulon läpijuoksuja ilman pysäytyksiä.

Nouto: Hakee "kapulan" hyvin ja vaadin Mistiä pitämään sitä suussa, kunnes otan sen pois. Turha yrittää saada kapulan kanssa esim. istumaan, se varmasti tipahtaa. Ollaan treenailtu ihan vaan kapulan pitoa, naksautan ja palkkaan pitämisestä, ja pudotuksesta tulee noottia ja uusintayritys. Pikkuhiljaa koetan pidentää pidettävää aikaa, kunnes kapula pysyy varmassa otteessa. Mielestäni tämä noudon opettaminen on ihan sika vaikeaa, miten saada pitämään kapulaa tarpeeksi pitkään ja vielä istua tipauttamatta sitä.

Luoksetulo: Sanoisinko että 90 prosenttisen varma, aika lailla joka tilanteessa. Luotto on melko korkealla! :)

Paikallaolo: Huippu! Mistin voi käskeä oikeastaan joka tilanteessa paikalleen ja kyllä se vain pysyy. Kesken lenkinkin saatan sanoa paikka ja ottaa sen sitten kiinni, no problem. Hyvin pysyy paikallaan niin seisoallaan, istuallaan kuin maassakin.

Mielestäni Misti on alkanut toimia paremmin häiriön alla eikä se enää niin noteeraa ympäristön tapahtumia, vaan pystyy keskittymään minuun ja treenaamiseen. Myös jaksoa on tullut eli Misti jaksaa pidempään. Treeneistä jääkin yleensä hyvä mieli, toivottavasti meille molemmille :)

Viime päivinä keskittyminen ja tekeminen ei tosin ole ollut sieltä parhaimmasta päästä, mutta tästä voidaan syyttää juoksuja. Kyllä, pikkuneiti 7½ kk aloitti ensimmäiset juoksunsa! Misti oli jo jonkin aikaa ollut vähän kummallinen, askarrellut tavaroita uuteen uskoon ja vetänyt pyllyä ahkerasti lattiaa pitkin. Arvelinkin juoksujen olevan tuloillaan, kun siskokin ne jo aloitti. Maanantaina taas tsekkasin pyllyn seudun ja vertahan siellä oli. Neiti on pikkuisen hämillään tilanteesta ja ihmettelee mistä sitä verta oikein tulee :D Pyllyä vedetään jatkuvasti maata pitkin, mutta hygieniasta huolehditaan hyvin. Paljoakaan se ei onneksi tiputtele. Nyt Misti myös merkkailee lenkeillä, vaikka aiemmin se pissi yleensä vain kerran per lenkki. Kova nuuskuttelijakin se on, mutta ei taida pojat vielä kiinnostaa. Eihän Misti ymmärrä mistä on kyse, luulisin :D Hakutreenienkin häiriökäyttäytyminen taisi johtua juoksuista, samoin tämänhetkinen perseily tokossa. Harmittaa kyllä ihan vietävästi, että M juoksee jo nyt, ihan liian aikaisin, mutta turhapa sitä on itkeä. Uskon, että kasvukin taisi aika lailla jämähtää tuohon 45 senttiin, ehkä pari senttiä voi vielä tulla. Olisiko 47 cm korkea bortsunarttu liikaa vaadittu, mitä?

Misti on tullut nyt myös pöhinäikään. Kaikelle pitää pöhistä vähintääkin pelottavasti karvat pystyssä, mutta hädän yllättäessä juostaan emännän jalkoihin turvaan :D Misti on hauska näky, kun se yrittää niin rohkeasti lähestyä jotakin pelottavaa kohdetta, mutta huomaan kyllä että se elvistelee vaan ja on epävarma. Nyt kun illat pimenee on ulkona hurjan jännittävää ja naapuritalon valot ikkunassa ovat osoittautuneet hyvin epäilyttäviksi ja haukkumisen arvoisiksi. Meidän hurja bordertollikka on jo iso!

5 kommenttia:

 1. Heips! Ihan mielenkiinnosta on pakko kysäistä, että osaatko sanoa miksei bortsuille saa tehdä haussa ollenkaan näkölähtöjä? :O
  Todella paljon oon viime aikoina lueskellut todella erilaisista opetustavoista haun suhteen ja nyt oon itse ihan sekaisin, et miten se kannattaa opettaa..
  Ainakin me Pepin kanssa ollaan ihan alusta asti otettu näkölähtöjä (vieläkin niissä junnataan), että saadaan koirasta maalimiesvarma. Ja ilmaisuakaan ei aleta ottamaan vasta kun seuraavana kesänä, jos sittenkään (meilläkin siis rullailmaisu). Tietenkin haussa niinkuin tokossakin on varmaan sen miljoona eri tapaa opettaa :D ..mut aina on kiva oppia uusia juttuja, jotka vois olla vaikka parempiakin?

  VastaaPoista
 2. Koirat.comin keskustelupalstalla monelta eri harrastajalta kuulin, että ei bortsulle näkölähtöjä. Käsittääkseni se perustuu siihen, ettei koira opi sitten käyttämään hajuaistiaan vaan tarkkanäköisenä koettaa nähdä maalimiehet. Eräs oli aloittanut tällä tavalla, ja virheiden korjaaminen oli myöhemmin aika vaikeaa. Mä en tiedä pk-lajeista oikein mitään, joten mullekin tuo tuli yllätyksenä. Nyt siis yritetään etsiä ukot suoraan piilosta, jotta Misti käyttää nenäänsä ja opetellaan myös ilmaisua alusta alkaen, Mististä tulee siis myös rullakoira. Onhan tässäkin varmasti monta eri koulukuntaa, mutta tehdään nyt niin kuin ihmiset sanoo, luotan kyllä kokeneempien harrastajien sanaan, joilta bc löytyy.

  VastaaPoista
 3. Okei, kiitti :)
  Joo tietenkin itsekki kokeneempien sanaan luotan, kun tottahan ne enemmän asioista tietää..
  Itsellä vaan ihmetti tuo, mut kiva kun oppii uusia juttuja. Ja niinkuin sanoit asiat voidaan opettaa monella eri tavalla! :)

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Tämän linkin takaa löytyy erittäin hyviä artikkeleita hakuharjoittelusta, kannattaa lukaista läpi :) http://lampola.net/artikkelit.html

  VastaaPoista
 5. Tässä vielä tuulikoulutuksesta.
  Päivi on kokenut haussa - tänä vuonna tuomroi mm. SM-kisoissa maastossa.
  http://lampola.net/toislainhaku.pdf

  VastaaPoista