tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kevät, kevät!

Kevät on tullut pohjoiseen Kuusamoonkin :) Ihanaa, kun illat on valoisia ja aurinko paistaa, lämpötila on plussan puolella... Tätä on odotettu elokuusta saakka! Äskettäin kävin Helmin kanssa hölkkälenkillä, ja yritän ottaa tavoitteeksi hölkätä vaikka joka toinen päivä. Veikkaan kyllä, etten onnistu (jaksa) :D Tänään starttasin myös skootterin talven jäljiltä ja hyvin kulki. Ainoa mikä kevään tullessa harmittaa on se, että hiihtokausi loppuu, sitä jään kaipaamaan.
Misti tonkii lähestulkoon kaiken tuolta pihalta, suussa on mitä milloinkin ja niitä pitää onkia pois. Mahanalus ja tassut rapaantuu, kun tuolla ulkona touhutaan, joten se on aina suihkukeikka tai pyyhkiminen sisälle tultaessa.

Mistillä on ilmeisesti ollut silmätulehdus nyt. Sen oikea silmä rähmii ja tyttö joutuu pitämään sitä kiinni, voi reppana. On se vähän lurppanan näköinen, mutta nyt jo ehdottomasti parempi. Puhdistan sitä keitetyllä vedellä pari kertaa päivässä, josko ihan kotikonstein saataisiin parannettua. Ainakin nyt näyttää ihan kivalta, eiköhän se siitä :)
Ensimmäiset rokotukset olisivat tiedossa ensi viikolla, ja perjantaina ajateltiin käydä tutustumassa markkinoiden vilskeeseen. Sitä odotankin innolla, että miten Misti suhtautuu. Siellä luulisi olevan myös muita koiria, mutta ennen kaikkea paljon hälinää, jes! Nyt ei ollakaan kaupungissa käyty, kun mulla on koeviikko. Vaikka eipä sillä, lukeminen on silti jäänyt vähäiseksi :D Nytkin istun tätä blogitekstiä kirjoittamassa, vaikka huomenna on ruotsin koe. Ei vaan millään kehtaa.

Tänään opetin Mistille hieman noutamista uudella lelulla, joka saatiin Mustista & Mirristä kaupan päälle, kun kävin ostamassa tytölle ruokaa. Jouduin ostamaan Royal Caninin Medium Puppy- ruokaa ja olipa huisin kallista. 15 kilon säkki maksoi 70 euroa! Olin vähän silleen, että jahas ja vanhemmat oli ihan järkyttyneitä :D M&M:llä on nimittäin monopoli-asema (meniköhän tuo nyt oikein) joten ne voi kiskoa tuotteista ihan mitä tykkää. Heti kun Misti täyttää sen vuoden, siirrytään hieman halvempaan ruokaan. Varmaan joko Purina One tai Pedigreetä alan syöttämään. RC:n takia ollaan kohta vararikossa, tai minä olen! Vaikka voin mä ihan hyvin maksaa siitä, että Misti oikeasti saa laadukasta ruokaa. Mutta onhan tuo koiranpito melkoisen kallista, ei siitä mihinkään pääse ;)
Niin siihen noutamiseen jäin... Heitin Mistille lelun ja sanoin "nouda", tyttö ryntää perään ja ottaa lelun suuhun (siitä naksautus) ja käsky "tuo" ja Misti pudottaa lelun mun eteen, josta uusi naksautus ja nami. Aikas hyvin se oppi, pätevä likka! Eilen annoin Mistille tutkittavaksi metallilusikan, mutta ei se oikein kiinnostanut. Heti kun se sitä nuuski, naksautin, ja sitten kun otti suuhun naksautin uudelleen ja kehuin kovasti. Tämä siis tokon metalliesineen noutoa ajatellen. Mutta tärkeintä olisi, että Misti oppisi jossain välissä noutamaan. Kiirettä ei kuitenkaan ole.

Harmi vaan, kun ei päästy sinne pentukurssillekaan nyt. Ekat kaksi kurssia alkoi nyt eikä päästy, kun Misti on vasta 3 kk. Seuraava alkaa ilmeisesti vasta syksyllä, harmittaa tosi paljon :(  Me mennään ehkä tokotreeneihin tuossa keväämmällä, ja jos kesällä sitä hakua. Niin, ja nätö-treeneissä voitaisiin käydä, jotta vieraat pääsee kopeloimaan Mistiä. Ehkä päästään jopa mätsärin pentuluokkaan keväällä. Voi miten ihana tämä kevät :)

Ja tässä vielä meidän tiimikuva :) Minä kyllä niin edustavan näköinen, ei meikkiä tai mitään, mutta tämmöstä kotona ;)


17 kommenttia:

 1. Älä nyt hyvä tavaton sentään edes mieti mitään Pedigreetä. Voit yhtä hyvin syöttää koiralle sahanpurua. Yhtä paljon saa siitä kuin Pedigreestäkin. Markettiin ja pussi kouraan. Kun on kerran kunnolla lukenut sisällön, mieli muuttuu ihmeen nopeasti. Jos markettiruokaa etsit, syötä vaikka Hau Hau -merkkiä. Ja nappuloiden sekaan on hyvä lisätä lihoja, öljyjä yms.

  Ps. Naksutellen opettaessa kannattaa lisätä vihjeet vasta valmiiseen suoritukseen. Jos Misti olisikin päättänyt pureskella, ravistella, juosta lelun kanssa pois tms., olisi "nouda" tarkoittanut kaikkea yllä mainittua...

  Nauti pennusta ja pentuajasta. :)

  VastaaPoista
 2. Ja ei se RC nyt niin kovin kalliiks tule, kun ei sitä aikuiselle bortsulle paljon syötetä.. Kaupan ruualla saat elottoman turkin, isot jätökset, eikä koira saa kaikkea tarvitsemaansa. Ekana vuotena koiraan menee rahaa varmasti enemmän, kuin siitä olet maksanut...ja se nyt varmaan kannattaisi olla selvillä, kun koiraa ollaan hankkimassa!!

  VastaaPoista
 3. Älä nyt herrantähden mitään Purinan tai Pedigreen schaibaa syötä sille koiralles. Tiedätkö sä mitä ne sisältää? Viljaa ja oliko se vajaa 4% eläintä, joka on sorkkaa, nokkaa ja nahkaa, ei lihaa. Jos halpaa ruokaa haet, Jahti&Vahti on OK, maksaa reilu 20e/säkki ja siinä on sentään jotain muutakin syötävää koiralle kuin vilja.

  VastaaPoista
 4. Jahti&Vahti on vaan ilmeisesti alkanut vaikuttaa koiriin neurologisesti, jos kauan ja pelkkänä syöttäny 8/ ei taida kuitenkaan kovin monta vuotta vanha ruoka olla??

  VastaaPoista
 5. Oho, täältä kommentoijien joukosta ei muuta löydykään ku pelkkiä kiihkoilijoita vain. Se koira varmasti vähintään räjähtää jos se syö Pedigreetä?

  Ja eihän pelkät nappulat ole oikeastaan koiran ruokaa ollenkaan, jos pilkkua aletaan viilaamaan.

  Emmille: tutkaile rauhassa eri koiranruokien ravintoainepitoisuuksia; merkkejä sisältöineen löytyy moneen junaan. Ja vaikka jokin ruoka kehuttaisiin pakkauksen kyljessä/ yleisessä mielipiteessä maasta taivaisiin, ei se silti kaikille koirille välttämättä sovi.

  Ja kannattaa muuten muuttaa blogisi kommentoinnit vain rekisteröityneille, niin jää turhat ja nenäkkäät anonyymien kommentit pois. Vai kuinkahan moni yllä olevista Novaa lukuunottamatta kehtaa omalla nimellään kirjoitella?

  (Tämä anonyymi hiljenee nyt)

  VastaaPoista
 6. Missään nimessä en halua, että Emmi mielensä pahoittaa. Sen vuoksi ehdotinkin pussin kyljen lukemista ja tuotteeseen tutustumista. Pedigreen "lihapitoisuus" on lihansyöjälle kuitenkin mitätön.

  Voin kertoa, että toinen koirani on syönyt ison osan elämästään markettiruokia. Muusta ei silloin edes tiedetty. Koira on 15-vuotias ja voi hyvin. Kyllähän ne koirat sillä elävät, mutta se ei tee ruoasta hyvää. Nyt seniori syö muita ruokia.

  Kannattaa tosiaan tutustua ja kysellä ruokamerkeistä. Joskus oppii kantapään kautta. Mitä kaikkea tuo vanhempikin koirani on elämänsä aikana syönyt. :D

  Emmi, Misti on ihana ja vaikuttaa upealta luonteelta. Uskon, että teet parhaasi Mistin hyvinvoinnin eteen. Pahoittelut, jos kommenttini tuntui loukkaavalta.

  VastaaPoista
 7. Kieltämättä aika säälittäviä nuo anonyyminä kommentoijat, joten muutin asetuksia, ettei ihan kuka sattuu pääse kommentoimaan.

  Ei mulla olekaan vielä sen kummoisempaa tietoa noista koiranruokamerkeistä, mutta kuvittelin, että Pedigree ja Purina on suhteellisen laadukkaita, että niitä voi koiralle syöttää. Pitääkin tutkia tarkemmin noita pakkausselosteita.

  Että anteeksi vaan, jos olen niin huono koiranomistaja, että meinaan huonoa ruokaa syöttää. Eiköhän tässä sopiva ruokamerkki RC:n jälkeen löydetä, ei teillä tarvi siitä huolehtia kiitos vaan.

  VastaaPoista
 8. Purina ja Pedigree ei ole mitään kovin hyvälaatuista. Mustissa ja Mirrissä myydään Brit Care nimistä ruokaa. Se tuntuu aika laadukkaalta ja käyttäjät ovat kehuneet paljon. Hintakaan ei päätä huimaa, koska sitä ei tarvitse syöttää niin paljoa. Meillä Troilus siirtyy nyt lamb&rice adult medium ruokaan. Kannattaa katsoa, että ruuan ainesosissa on ensimmäisenä liha ja rasva. Vasta sitten myöhemmin hiilarit. Ja mielellään ei vehnää ollenkaan. Se allergisoi monia koiria eniten. Meillähän syödään nyt Hill'sin penturuokaa ja siinä ensimmäisenä ainesosissa on maissi. Ei hyvä juttu. :)

  Noista markettiruuista HauHau tuntuu laadukkaimmalta. Mietin itsekin, että alkaisin sitä syöttää Troilukselle. Päätin kuitenkin aloittaa BC:llä ja jos ei sovi niin sitten ehkä koitan HauHauta. :)

  VastaaPoista
 9. Itse olen saanut aika lailla ristiriitaisia neuvoja pennun ruokinnan suhteen. Eläinlääkärit, lemmikkikaupan myyjät ja muut koiraihmiset ovat aivan eri linjoilla. Marneus söi pentuna Golden Eaglea ja sitten vaihdettiin Eukanubaan, kun siihen aikaan sai ilmaiseksi ;) Eipä siinä mitään, tosi laadukasta ruokaahan tuon pitäisi olla. Vaan siinä mentiin ojasta allikkoon, että poika sai liian hyvää ruokaa. Siis paino sillä pysyi hyvänä, mutta seurauksena oli sitten OCD. Pelkkä ruoka ei tuota sairausta tee, mutta kyllä edistää sen tulemista. Ell sanoi, että penturuokaa ei kannattaisi syöttää kuin 4-5 kk ikään asti.

  Tuolla on ihan hyvä info pennun ruokinnasta: http://www.felltop.fi/14

  Onko Emmin pää nyt varmasti tarpeeksi pyörällä? :D

  VastaaPoista
 10. Minä suosittelen myös siirtymään penturuuasta pois siinä 4-5kk ikäisenä. Me ollaan alettu nyt Troiluksen kanssa siirtyä aikuisruokaan ja vielä pari viikkoa sekoitellaan pentumurkinaan. Troilus on pikkuista vaille 5kk kun siirrytään kokonaan pelkkään aikuisruokaan.

  Minkäikäiseksi Marneus sai penturuokaa?

  VastaaPoista
 11. Siirryimme aikuisten ruokaan ennen uuteen asuntoon muuttamista, eli Marneus oli silloin 5 kk tienoilla.

  VastaaPoista
 12. Mä alan ihan justiin syöttämään Mistille sitä RC:n Medium Puppya, kunhan tuo Starter saadaan tyhjäksi. Sitä siis eläintarvikeliikkessä suositeltiin ja se menee vuosikkaaksi asti. Saatan kyllä syöttää jo aiemmin jotain muuta ruokaa, katsoo nyt.

  VastaaPoista
 13. "Koiraihmisten" suusta pääsee joskus milloin mitäkin! Kaikki kommentit kannattaa kyllä lukea, mutta oma suodatin on hyvä olla. Kaikkea ei tarvitse ottaa kuuleviin korviinsa.
  Meillä Weekasilassa pennut syö RC:n med.junioria sinne lähes vuoteen asti. Ollaan kokeiltu monta eri ruokamerkkiä. Luotan Royalin laatuun Lotan, Emmin ja Wilman terveystulosten perusteella.
  Se on hyvä ruoka.
  Kun koiran kasvu on ohi, voi ruuan mielestäni vaihtaa johonkin vähemmän hintavaan, kuitenkaan laatua unohtamatta! RC:n säkki on uskomattoman kallis! Ymmärrän kyllä, miksi harkitset muuta ruokaa. Kannattaa siis tutustua eri ruokamerkkeihin ja kasvattajasi varmasti osaa neuvoa ruuan valinassa ja kertoa mahdollisista allergioista, vaikka kovin moneen bc:hen en ole tärmännyt, joilla allergiaa esiintyisi.
  Onneksi todella harvoin voit pilata koiraasi väärän merkkisillä napuroilla! Hyvä perimä, oikeanlainen liikunta, kylläinen ja hyvä olo!
  Relax ;)
  Minultakin vielä onnittelut hurmaavasta bc-tytöstä! Onnea matkaan!

  -Johanna T.-

  VastaaPoista
 14. Moikka!

  Oon seurannut teitä tuolla kc'ssa ja nyt löysin bloginkin! :) Misti vaikuttaa kovin reippaalta ja kivan oloiselta koiranalulta!

  Halvemmista koiranruuista olen kuullut kehuttavan Jahti&Vahtia ja HauHauta, niissä on kuulemma hinta-laatusuhde aika kohdillaan.

  Joka tapauksessa, hyvää kevättä teille. :)

  VastaaPoista
 15. Avartava koiranruokakeskustelu! Ajattelinkin etukäteen, että kasvattajan suosittelema Royal Canin vaikuttaa melko tyyriiltä, mutta yllätyin myös kuinka kallista se oikeasti on! Me kans ostettiin Chandlerille 15+3 kg säkki ja kyllä sinne reippaat 70€ upposi, ja kyllä se opiskelijabudjetissa on kallis. Toisaalta kun ajattelee, että sen pitäisi riittää muistaakseni 3 kuukaudeksi, niin ei se sitten niin pahalta tunnu. Ja justiin kasvukaudella täytyykin panostaa. :)

  Jos muuten on Haaparannalle joskus asiaa niin sieltä saa kuulemma samoja tuotteita aivan hinnan murto-osilla! Itse ajattelin testata tätä legendaa lähiviikkojen aikana. :)

  PS. Misti on mahdottoman söpö!

  VastaaPoista
 16. Anniina, lähetäs meille postipaketissa koiranruokasäkki Haaparannasta! :D

  Kyllähän se 70 euroa tuntuu hurjan kalliilta, kun Helmille tullut aina ostettua halvempaa ruokaa. Joo, markettiruokaa, tyhmä minä en osannut olla tarpeeksi kriittinen. Mutta Helmi on aina saanut myös paljon kotiruokaa, joten turkki ainakin on hyvässä kunnossa. Vastedes ostan Helmille Jahti&Vahtia, kävinkin jo ostamassa säkin.

  VastaaPoista
 17. Tämä ruokakeskustelu on kyllä käyty jo aikaa sitten mutta ajattelimpa minäki kertoa mielipiteeni. Myönnän suosiolla, että on varmasti olemassa halvempiakin ja ihan yhtä laadukkaita ruokia kuin RC, mutta siinä meillä Mantan kans pysytään, sen verran paljon luotan kasvattajan asiantuntemukseen. Ja siitä hinnasta, ainoa valmisruoka, mikä meidän Mopille sopii, on Ziwipeak peuran liha, jonka kilohinta on 26.50, eli se siitä RC:n kalleudesta...Tokihan Moppi syö enimmäkseen lihakasvismössöjä, mutta Ziwipeak on siinä lisänä. Niin, ja sitä rahaa ei meilläkään liikoja ole, mutta jos on kyse eläimen hyvinvoinnista niin syödään sitte ite vaikka sitä kaurapuuroa kuukausi, eläimet on kuitenki ihan täysin meidän armoilla eivätkä voi valita, mitä kuppiinsa saavat!

  VastaaPoista