maanantai 24. maaliskuuta 2014

TK2 Misti

Misti saa tästä lähtien käyttää nimensä edessä titteliä TK2. :) Joten viikonlopulle asetettu tavoite toteutui ja ensimmäinen (muttei toivon mukaan viimeinen) koulutustunnus on nyt plakkarissa. Jeij!
Kokeet pidettiin taas OKKn kuplahallissa, joka on jo tässä vaiheessa varsin tuttu kisapaikka meille. 

Lauantaina tuomarina toimi Allan Aula. Avoimessa luokassa oli yhteensä 6 koirakkoa ja meidän suoritusvuoro oli toiseksi viimeisenä, aivan ihanteelliseen paikkaan kyllä päästiin. Sain Mistin hyväksi toviksi autoon paikkamakuun jälkeen ja oli aikaa sitä viritellä sekä silmäillä hieman muidenkin suorituksia. 
Ennen paikkamakuuta Misti tosin säikähti, kun tuuli riepotteli hallia kovasti ja kuului kamalaa hurinaa ja ryskettä. Sitä ennen se oli ollut tosi kivassa vireessä ja tehnyt hienosti sivulletuloja, mutta tuon säikähdyksen jälkeen se vain pälyili ympärilleen eikä suostunut tekemään mitään. Yritin saada siihen kontaktia, mutta ei Misti oikein voinut alkaa millekään. Ajattelin siinä sitten, että no niin, nyt on koe pilalla, kun koira on ihan lukossa eikä voi tehdä mitään. Käytiin sitten ulkona leikkimässä ja purkamassa paineita, jonka jälkeen se säikähdys taisi ollakin jo menneen talven lumia ja Misti pystyi taas keskittymään. Viuh! Pelkäsin sitten koko ajan, että se tuulenpuuska käy uudelleen ja juuri jollain kriittisellä hetkellä, mutta tajusi se kuitenkin pysyä kohtuu hyvin poissa. Yllättävän herkkä tuo koira kuitenkin, tietääpähän jatkossa, että se voi reagoida ääniin tuolla tavalla. 

Paikkamakuu 10: Hyvin meni käskystä maahan ja oli paikoillaan pötkötellyt, mutta Misti oli kuulemma haastavasti tuijotellut vierustoveriaan. Joku talkoolainen sanoi, että se oli oikein katseen voimalla yrittänyt haastaa kaveria nousemaan ylös - siinä kuitenkaan onnistumatta, luojan kiitos! :D Sitten Misti oli ollut sen näköinen, että "en mä mitään oo tehny!" ja näyttänyt ihan viattomalta. Sillä oli kuulemma selvästi ollut jotain kilpailuhalua, kun oli yrittänyt saada vieruskaverin epäonnistumaan. Vitsit mikä törkimys! :D 

Seuraaminen 9,5: Todella hienoa seuraamista eikä Möösä edistänyt yhtään, mistä olen ihan super onnellinen! Paikka pysyi tosi hyvänä koko ajan ja kontakti samaten. Ilme oli kiva ja keskittynyt, joten Misti ilmensi juurikin sellaista seuruuta mitä olen kaivannut ja yrittänyt sille viime kuukausina saada. :) Puolikas lähti tuomarin mukaan siitä, että minä tein täyskäännökset vähän väärin ja tein liian laajoja kaarroksia. Tuohon asiaan yritinkin kiinnittää huomiota jo sunnuntain kokeessa. Teen täyskäännökset tätä nykyä siis vasemman kautta, jolloin ne eivät kieltämättä ole niin napakoita. 

Liikkeestä maahanmeno 10: Oikein hyvä, joten ei oikeastaan mitään sanottavaa tästä! 

Luoksetulo 10: Ihan jees luoksetulo, vaikkakaan pysähtyminen ei välttämättä ollut mikään napakin. Tai saattoi ollakin, mutta en vaan enää kunnolla muista, miltä se näytti. Misti haukahti pysäytyksen yhteydessä, mutta Aula sanoi, ettei ota siitä pisteitä pois. Itse sitten hieman mokasin kutsumalla koiran stopin jälkeen luokse ennen liikkurin käskyä, mutta tämäkään ei pisteisiin vaikuttanut. Huomaa, etten ole treenannut liikkurin kanssa about neljään kuukauteen. :D Misti tuli kivan tiiviisti eteen istumaan, vaikkei vauhtia loppupätkällä niin paljoa tainnut ollakaan. 

Liikkeestä seisominen 9: Muuten ok, mutta Misti oli kuulemma ottanut pari pikku askelta stop-käskyn jälkeen, joten se ei ollut Aulan mukaan täysin rehellinen pysähdys. En ole yhtään viime aikoina kiinnittänyt huomiota tähän liikkeeseen ja siihen, että pysähtyykö Misti saman tien käskyn saatuaan vai ei. Olen aina pitänyt liikkeestä seisomista jotenkin varmana liikkeenä enkä ole ollenkaan treenannut sitä, ylläpitänyt vain. Täten en ole myöskään katsonut pysähdyksen tilannetta, että onko se yhtä hyvä edelleen. 

Nouto 10: Njäh, en olisi tästä kymppiä antanut. Misti meni kapulalle ihan hyvällä vauhdilla, ei syöksynyt siihen ja tarttui ihan kivalla otteella. M ei kuitenkaan palannut luokse niin lujaa kuin olisin toivonut. Lisäksi se tuli hivenen vinoon eteen, mutta kuitenkin melko tiiviisti. Tuo vinous voi johtua osittain siitä, että heitin kapulan aavistukseen vinoon, mutta Misti olisi voinut ihan helposti tulla suoraan eteen, jos se olisi vain vaivautunut katsomaan, että missä minä nyt seisoinkaan. Mutta sen katse oli palautuksessa jossain ihan muualla... 

Kaukot 10: Oikein erinomaiset vaihdot! Ei lisäkäskyjä tai jumituksia, vaan tosi hyvät kaiken kaikkiaan. :) Näihin olin tyytyväinen. 

Estehyppy 10: Mallisuoritus! Hyppäsi hyvin, istui hyvin ja tuli eteen hyvin ja tiiviisti. 

Kokonaisvaikutus 10: Aulan mukaan hyvää yhteistyötä. Koira teki mielellään ja energisesti töitä, muttei kuitenkaan mitenkään ylivilkkaasti, että olisi mennyt häseltämiseksi. 

Yhteensä AVO1, 197 p., KP ja sija 1/6
Taas KP-ruusuketta ja OKK-ruusuketta kouraan, ja palkinnoksi valitsin Mustin&Mirrin 15 euron lahjakortin. Pääsenpähän ostamaan koiranruokaa, jeejee. 

Kokeen jälkeen lenkkeiltiin ja minä katselin voittajaluokan suorituksia, kunnes mentiin kaupan kautta kaverin luo yöksi. Misti oli taas tosi hienosti ja rennosti, kyllä sen kanssa on ilo reissata. :) Misti tosin autossa nykyään kovasti läähättää eikä voi ollenkaan rentoutua. Johtunee siitä, että se tietää jonnekin olevan menoa, mutta ei tiedä sen tarkemmin että mitä. Se ilmeisesti stressaa tuota, mikä on kyllä sääli. Ei se ennen ollut noin paha kuin nykyään ja olenkin alkanut miettiä, josko tämä suht aktiivinen kisareissaaminen stressaa sitä niin paljon, ettei se voi yksinkertaisesti rentoutua automatkoilla. :/ Vaikka Mistin elämä onkin muuten niin huoletonta ja helppoa... Hmm, en tiedä. Nyt kuitenkin pidetään jokunen viikko taukoa kisoista, ihan itseni ja koiran sekä myös lompakon takia. 
Seuraavana päivänä koe olikin hieman myöhemmin, puoli yhden aikoihin, kun lauantaina avoin luokka oli alkanut puoli yhdeltätoista.
Sunnuntain tuomari oli Heli Kelhälä. Avoimessa oli 4 koirakkoa ja me oltiin toisena suorittamassa, mielestäni huonoimmalla mahdollisella paikalla. Paikkamakuun jälkeen ei enää koiraa viitsinyt viedä autoon, kun se olisi kuitenkin pitänyt heti kohta hakea sieltä pois. Siispä käytiin pihalla heittelemässä ja repimässä patukkaa, minkä jälkeen mentiin halliin ja leikittiin sielläkin vielä hetki. Misti oli kuitenkin ihan kivassa vireessä taas, joten siinä mielessä suoritusjärjestyksellä ei suuren suurta merkitystä ollut. 

Paikkamakuu 10: Kympin suoritus kyllä taas, ei mitään moitittavaa. Ilmeisesti Misti ei ollut nyt yrittänyt haastaa ketään, vaan oli suostunut makoilemaan rauhassa. Olinkin Mistille aamulla sanonut, että tänään et sitten tuijottele ketään ja Misti onneksi otti vinkistä vaarin. :D Tuo paikkis on nykyään kyllä tosi kiva meillä, kun Misti menee aina ekasta käskystä maahan, makoilee hyvin paikoillaan ja nousee ekasta käskystä sivullekin. Ei siis ole paineistunut enää nykyään siinä rivissä, toivottavasti sama meno jatkuu. :) 

Seuraaminen 10: Mieletöntä seuraamista taas! Paikka oli niin kiva, koira tuntui tiiviisti sivulla ja kontakti piti. Asenne oli kohdillaan ja ilme oli iloinen, mitäpä muuta voisin toivoakaan! :) Tuo seuruun kymppi Kelhälältä on kyllä kova juttu, kun miettii, että hänen viime kokeessaan saatiin seuraamisista vaan 7 ja 8. Mutta nyt täysi kymppi, joten selvästi seuraaminen on parantunut viime kuukausina. Treeni ei ole mennyt hukkaan, aivan mahtavaa! 

Liikkeestä maahanmeno 9,5: Hyvä maahanmeno, mutta Kelhälä otti puolikkaan siitä, että mulla oli pää hieman nytkähtänyt käskysanan kohdalla. Lisäksi koiran taakse palatessa kävelen kuulemma liian kaukaa ja saisin mennä lähempää koiraa. En ole ikinä kuullutkaan, että tällä olisi jotakin merkitystä. :O 

Luoksetulo 8: En ole varma, mutta pistevähennykset tulivat ehkä hieman valuneesta stopista ja mahdollisesti minun haara-asennosta koiran tullessa eteen. Toinen asia jota en ole koskaan kuullut - haara-asento. On ilmeisesti huonompi homma, jos pidän haaroja hieman levällään, jotta koiralla olisi helpompi tulla tiiviisti eteen. Kukaan ei ole ikinä maininnut tuosta asiasta, ei treenikaverit tai tuomarit. Voisin siis olettaa, että jalkojen täytyy olla ihan yhdessä. Silloin eteentulo on kyllä koiralle paljon hankalampi, tai niin ainakin oletan. 

Liikkeestä seisominen 8,5: Misti otti kai taas pari pikku askelta, joten meillä on selvästi pienoinen ongelma tämän liikkeen suhteen. En tiedä muista vähennyksistä, olisiko taas se liian kaukaa koiran taakse siirtyminen. 

Nouto 8: Möösä meni ihan kivasti kapulalle, mutta otti sen ilmeisesti huolimattomasti suuhunsa, koska heti pian kapula tipahti maahan. M kuitenkin nosti kapulan ja lähti palauttamaan ihan ok:sti. Taaskaan se ei kyllä minua yhtään katsonut, sillä se tuli taas hieman vinosti eteen, ärsyttävää. Tällä kertaa heitin kapulan suoraan, joten koiran huolimattomuusvirheitä. Ja kun sitä noutoakin on niin treenattu ja se on ollut tosi hienon näköistä, mutta kokeessa liike ei sujunutkaan niin loistokkaasti kuin olin toivonut. :/ 

Kaukot 5: Kaukkareissa Misti höpöili ihan toden teolla. Se meni kyllä maahan, mutta kun siirryin sen luota pois ja käännyin takaisin päin, oli Misti seisaallaan ja haistelemassa maata. Siitä sitten huusin pari kertaa, että istu, jolloin Misti kääntyi katsomaan minua ja alkoi ihme kyllä suorittaa kaukoja. Sehän taisi tehdä sitten ihan hyvinkin loput, mutta aivan ihme touhua tuo seisomaan nousu ja haistelu. Enpä olisi uskonut, että Misti, siis Misti, tekee noin koetilanteessa, kun ei se treeneissäkään ole mitään tuollaista harrastanut. Tuomari sitten totesi jotain sellaista, että ihme kun saatiin pakka vielä tuossa vaiheessa kasaan. Joten ihan nollille ei liike paukahtanut, onneksi. 

Estehyppy 7: Hyvin hyppäsi taas, mutta takaisin hypätessä haukahti kerran. Pistevähennykset siis haukahtamisesta ja minun haara-asennosta taasen. Jännä juttu, kun Aulaa ei tuo haukkuminen haitannut, mutta Kelhälää haittasi. Tuomarikohtaiset erot voivat olla toisinaan varsin suuria. Outoa muuten, että Misti on alkanut tokossakin haukkumaan. Koepaikallakin se nyt viikonloppuna jokusen kerran haukahti virittelyissä, mutta että kehässäkin, hupsis. Alkaa ilmeisesti tuo agility vaikuttaa tokoonkin. :D 

Kokonaisvaikutus 9: Yhteistyötä kehuttiin taas ja muutenkin hyvää menoa. Minun täytyisi vaan kiinnittää noihin pikku juttuihin (haara-asento, koiran luo siirtyminen jäävissä) huomiota, mutta koira teki hyvin. 

Yhteensä AVO1, 164 p., TK2 ja sija 3/4
Nyt valitsin palkinnoksi sellaisen ihanan Tuutikki-muumimukin, joka on palkintona aika kiva. Lisäksi saatiin sellainen pikkuinen "mitali" koulutustunnuksen takia. 
Kaiken kaikkiaan olen ihan tyytyväinen kumpaankin kokeeseen. Seuraaminen oli ehdottomasti viikonlopun paras ja onnistunein liike meiltä, mikä on kyllä hirmuisen tärkeää jatkoakin ajatellen. Seuraaminen tulee aina kuulumaan tokoon, joten jos on se kunnossa ja noin hyvä kuin meillä, voi olla tyytyväinen. :) Noudon suhteen olisin toivonut tarkempia ja vauhdikkaampia suorituksia treenimäärään nähden, mutta se oli mikä oli. Toki noutaminen oli nyt parempaa kuin marraskuussa, mutta ei kuitenkaan hätkähdyttävän paljon. Muita avo-liikkeitä ei oltukaan sitten erityisemmin treenattu tai viilattu, joten ne ovat pysyneet aika lailla ennallaan - liikkeestä pysähtymiset ehkä jopa huonontuneet. Muiden liikkeiden suhteen siis ei ole sen kummempaa sanottavaa, ne olivat sitä mitä niiden saattoi olettaakin olevan. 

Olen kuitenkin iloinen, että saatiin se mitä lähdettiin hakemaan, ja voidaan panostaa jatkossa pelkästään voittajaluokan liikkeisiin. Voidaan jättää avoin taakse ja keskittyä uusiin haasteisiin. Tuo voittaja voi sopia meille luokkana aika hyvin, kun esimerkiksi tasamaanoutoa ei enää ole, vaan vauhdikas hyppynouto. Toki on se metallinen tasamaaversio, mutta sitä viilaillaan... Liikkeestä seisomistakaan ei tarvitse enää miettiä, kun nyt on pelkästään istuminen. Vauhdikas voivoi-luokka on kyllä kerrassaan hauska, joten mielenkiinnolla odotan, miten siellä menee. Tällä hetkellä monet voi-liikkeet ovat oikein hyvällä mallilla, joten treenejä jatketaan entistä tehokkaammin. :) Varovaiseksi tavoitteeksi voittajan korkkauksen suhteen voisin asettaa touko-kesäkuun, mutta se riippuu ihan meidän lopullisesta edistymisestä sekä aikatauluista ja ehtimisestä. Ei meillä kiirettä ole, ja haluan treenata liikkeet oikeasti valmiiksi, jotta ykköstulos olisi mahdollista tehdä jo ekassa kokeessa. 

Mutta tuntuu kyllä aika hurjalta, että ollaan viidessä kuukaudessa edetty siitä ekasta aloykkösestä TK2:seen. Vaikka ollaankin käyty ekassa kokeessa jo kaksi vuotta sitten, ollaan kuitenkin alettu uudelleen tokossa kisata vasta lokakuussa ja siitä alle puolen vuoden päästä ollaan saatu jo avoimen luokan koulutustunnus. Sinänsä melko huima tahti ja nyt vaan ykköstä ykkösen perään. :D Saattoi se ykkösputki päättyä tähän, kun voittaja on taas ihan eri luokkaa ja tästä ne haasteet vasta alkavat! Mutta nautitaan nyt tästä saavutuksesta hetki. :) 

5 kommenttia:

 1. Onnittelut hienosti menneistä kokeista! :)

  VastaaPoista
 2. Vau, tehän ootte tykittäneet tulosta! Paljon onnea TK2:sta! :)

  Noista sääntöjutuista, mitä ihmettelit. Niitä ei tosiaan erikseen säännöissä mainita, mutta itsekin olen törmännyt noihin. Pistevähennyksiin on kyllä perusteensa: luoksetulossa haara-asento voidaan tulkita vartaloavuksi ja sen vuoksi pisteitä pois. Jalkojen ei tarvi olla yhdessä, vaan neutraalissa asennossa. Ainakin kerran multakin on otettu pisteitä pois liian leveän haara-asennon vuoksi, jonka olen ottanut ihan vahingossa vaikka neutraalissa asennossa yleensä seisonkin.

  Toinen tuo koiran ohitus. Periaatteessa missään ei ole määritelty miltä etäisyydeltä koiran saa ohittaa, mutta tokossa kaikki liikkeet pitää suorittaa mahdollisimman suoraviivaisesti, samoin siis siirtyminen koiran taakse. Jos jättää koiran väliin kovasti tilaa, tulee joko tehneeksi kaaren mallisen kävelyn tai ei päädy suoraan koiran taakse vaan viistosti taakse. Tästä olis kyllä kiva, kun olis joku tarkka määritelmä säännöissä millainen väli koiraan ohituksessa on sallittua... =/

  VastaaPoista
 3. Taas uusia menestysuutisia kisakentiltä! Onnea TK2:sta, se on hieno saavutus ja nyt vain voittajaa kohti! Onnea hurjasti teille! Pääsiäisen aikaan vois koittaa nähdä.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset onnitteluista ja pahoittelut myöhäisistä kiittelyistä! :D

  Sabina, kiitos kun kommentoit tuohon sääntöasiaan. Eli näköjään noista jutuista voi ottaa pisteitä halutessaan pois, kiva tosin saada tietää vasta nyt - mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan... Olisi tosiaankin hyvä, jos jossakin noistakin asioista mainittaisiin niin tietäisi ottaa huomioon.

  S ja J, jos tulette tänne suuntaan niin näkyillään! :)

  VastaaPoista