maanantai 20. huhtikuuta 2015

Parempi ja huonompi

Tänään käytiin kokeilemassa toista kertaa voittajaa. Tuomarina toimi Tiina Heino, joka oli mukava mutta melko tiukka. Koiria oli voittajassa 7 ja meidän suoritusvuoro oli 6. Misti oli tapansa mukaan taas kierroksilla jo koepaikalle tultaessa, joten jouduin hieman pohtimaan mitä teen virittelyjen kanssa. Päädyin sitten siihen, etten oikeastaan leikitä tai innosta Mistiä yhtään, vaan yritän viedä sen sopivassa mielentilassa kehään. Ja sillä tavalla sopivassa, että se olisi innokas ja energinen mutta pysyisi lapasessa eikä haukkuisi niin kuin viime kokeessa. Tämä oli ehkä ihan hyvä ratkaisu: Misti haukkui vain paikkamakuun kehääntulon seuraamisessa ja seuraamisen juoksuosuuden alussa, mutta oli muuten hiljaa. Haukkumisen pelossa en myöskään oikein uskaltanut kehua sitä liikkeiden välissä vaan kiitin (jos kiitin) sitä melko maltillisesti.
Mietin tänään näitä juttuja pohtiessa, että millainen matka tuon koiran kanssa on kuljettu tekemisen ja vireen osalta. Alossa ja avossa kisatessa nimenomaan määrätietoisesti nostatin Mistiä leikkimisellä ja temppuilulla, jotta sain sille sen hienon vireen mitä se on jo pitkään esittänyt. Silloin mietinnässä oli, että entä jos Misti on liian matalassa vireessä, innoton tai ei pysty keskittymään. Nostatus ja hetsaus toimi ja neiti teki mielettömiä suorituksia niin treeneissä kuin kokeissa. Nyt joudun melkein laskemaan sen itsestään noussutta virettä, välttämään leikkimistä ja menemään oikeastaan ilman mitään kehään - ja saan silti vierelleni sen ihanan innokkaan kaverin. Lahnasta on kuoriutunut tulta syöksevä lohikäärme. Tänä päivänä Misti tekee töitä juuri sillä ilmeellä, jota olen sille rakentanut. Tai en edes ole sitä mitenkään järjestelmällisesti rakentanut, mutta olen ehkä onnistunut vahvistamaan oikeita asioita ja kannustamaan Mistiä korkeaan vireeseen. Hullua kyllä, mutta tuosta muuten niin pehmeästä ja rauhallisesta koirasta tulee töitä tehdessä nykyään röyhkeä peto, jonka katse palaa, joka haukkuu, joka ehkä leikin tiimellyksessä puree käteen. Mutta joka on kuitenkin niin pirun tarkka ja taitava suorittaja, ei maaninen tai sählä, vaan sisäisesti äärimmäisen voimakas, vahva ja rauhallinen. Joka tekee korkeassa vireessä, innolla, halukkaasti, täydellisesti keskittyen ja juuri niin kuin on opetettu - ainakin useimmiten, ei Mistikään kone ole, mistä päästäänkin tämän päivän suoritukseen...

Paikkamakuu 10: Misti teki voittajan parhaan paikkiksen, no problemos!

Ruutu 8: Tähän olen oikein tyytyväinen! Näytin ennen liikkeen alkua ruudun sijainnin, ja Mistihän löysi vaikeuksitta sisään. :) Pysähtyi käskystä keskelle ruutua, odotti down-käskyä ja tällä kertaa pysyi makuullaan koko ajan. Tuli myös hienosti seuraamaan, sitä ollaankin tehotreenattu. Tähän nähden 8 oli mielestäni ala-arvoinen numero, perusteluna oli ilmeisesti se, että Misti ei mennyt ihan suoraviivaisesti ruutuun. Okei, se ei ehkä juossut täysiä katse ruudussa vaan vähän niin kuin hakien, mutta eteni koko ajan reippaasti.

Seuraaminen 7½: Misti edisti jonkin verran, mistä tuomarikin huomautti. Sitten mä olin taas tehnyt täyskäännökset täyskaarroksina, tuo iänikuinen heikkouteni. Haukkuminenkin alensi arvosanaa. Muuten perus hyvää seuruuta!

Luoksetulo 8: Tämäkin onnistui tänään ihanasti, ihan super hyvä. :) Tuomarin mielestä Misti törmäsi lopun eteentulossa minuun, itse olen eri mieltä. Mistihän tulee tosi tiiviisti eteen, ihan tarkoituksella se on rakennettu niin tiiviiksi, mutta ei se mitään törmää. Ja vaikka törmäisikin niin aika reilusti rokotettu.

Tunnari 0: Meni suoraan oikean puolimmaisimmalle kapulalle ja toi sen, joka oli väärä. Ei jostain syystä edes haistellut muita, otti vaan tuon. Eipä ole aikoihin Misti väärää kapulaa tuonut tunnarissa, hohhoijaa. M nousi liikkeen alussa myös ylös, kun käännyin ympäri. Ehkä se ei kuullut odota-käskyä tai en sanonut sitä kunnolla.

Kaukkarit 8: Tosi kivat, yksi väärä vaihto mutta korjasi toistolla. Videolta ainakin tekniikka näytti hyvältä eikä liikkunut.

Metallinouto 7: Lähti vauhdilla, "pelasi vähän potkupalloa" tuomarin sanoin, kun Misti kapulaan syöksyi, palautti melko hitaasti. Noista myös pistevähennykset, aika rankasti taas jos saan sanoa.

Hyppynouto 0: Mistin kaikkein varmin ja näyttävin liike nollaantui, yhyy, kun se jätti paluuhypyn tekemättä. Heitin kapulan kyllä suoraan, mutta olisiko Misti lähtenyt sitten vaan palauttamaan niin eri linjaa että ohitti esteen siksi. En tiedä, ärsyttää kyllä, koska liike on niin helppo ja siitä olisi saanut helpot pointsit.

Liikkeestä istuminen 10: No tämä oli mainio, tätä tuomarikin osasi arvostaa. :)

Kokonaisvaikutus 8: Tuomari sanoi, että koira ei näyttänyt terävintä osaamistaan tänään. Ja sitten että se ei keskittynyt koko ajan kunnolla. Joihinkin liikkeisiin keskittyi tosi hyvin ja joihinkin ei. Minun mielestä Misti taas keskittyi koko ajan hyvin, mutta saakohan siitä sitten päinvastaisen vaikutelman, kun se liikkeiden välissä saattaa katsella muualle. Minusta on ihan ok, jos se viihdyttä itseään katselemalla muualle, kun mitään ei tapahdu. ;) Koska itse liikkeisiin se keskittyy täydellisesti.

Yhteensä 218 p., sija 6/7 ja VOI3.

Tuloksen valossahan tuo on ihan huono, mutta kokeena ihan kelpo. Eli tuloksena huonompi, mutta muuten kenties parempi kuin edellinen koe. Pari liikettä nollaantui, mistä johtuen kolmostulos. Ja mielestäni monista liikkeistä saatiin vähän liian huonot numerot vai näenkö meidän tokoilut vaaleanpunaisten lasien läpi..? Tajusin tänään, kuinka pienestä tokokin on kiinni ja yksi tai kaksi liikettä voi erottaa ykkösen kolmosesta. Voittajassa oli myös varsin kova taso ja ihan super hienoilla suorituksillakaan ei ykkösiä tippunut. Meilläkin oli ykkönen taas ihan tehtävissä, mutta nuo kaksi epäonnistunutta liikettä hävitti haaveet siitä, joten harmittaa. On se kyllä, kun ei voi kaikki liikkeet onnistua samalla kertaa, vaikka treeneissä onnistuvatkin. Mistihän on ollut kokeissa vähintään yhtä hyvä kuin treeneissä, mutta nyt voittajassa on tullut kaikenlaista pikku säätöä. Kivasti Misti kuitenkin tekee ja tärkeintä on juuri tuo sen asenne, mikä on jo niin suuri voitto! Kyllä se vielä joku kerta napsahtaa sillä tavalla kohdalleen, että saadaan se ykköstulos. :) Kiirehän tässä kyllä tulee, jos aikoo ennen sääntömuutosta ehtiä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti