maanantai 28. lokakuuta 2013

Möösä totteli toisen ykkösen

Eilen oli siis OKKn tokokoe Haukkukeitaan kuplahallissa, jossa oltiin huhtikuussa ensimmäisissä agilitykisoissamme. Koepaikka oli huomattavasti haastavampi kuin viime kokeessa: hallissa kaikui pahasti ja kuului monenlaista hurinaa ja silleen, ei mikään helpoin paikka todellakaan. Joka tapauksessa selvittiin kokeesta tälläkin kertaa kunnialla, ei tosin aivan yhtä hyvin kuin viimeksi. Tuomariksi oli vaihtunut Heli Kelhälä, joka oli mukava tuomari, mutta arvosteli mielestäni erittäin tiukasti.

Luoksepäästävyys 10: Misti meinasi koko ajan lysähtää makuulleen luoksepäästävyysrivissä, ja mulla piti sitä hihnasta kiskoa ja houkutella seisaalleen. Vaikka käskin odottaa, niin silti Misti painui makuulleen, on se laiska koira. :D Onneksi se istui kiltisti sivulla tuomarin tullessa luokse eikä Misti tälläkään kertaa noussut vastaan.

Paikalla makaaminen 9: Tuplakäsky maahanmenoon, mutta ilmeisesti tuomari ei sitä hoksannut. Hidas maahanmeno ja takaisin istumaannousu, mistä pistevähennys. Makoili kaksiminuuttisen pää maassa, todennäköisesti hieman paineistuneena tai sitten se vain yritti ottaa torkut...

Seuraaminen kytkettynä 7: Itse olen kyllä hieman eri mieltä tuosta arvosanasta, Misti seurasi enimmäkseen hyvin. Mulla oli aluksi hihna huonosti kädessä ja se saattoi haitata Mistiä. Yksi perusasento tehtiin viiveellä ja siinä välissä korjasin otettani hihnasta. Täyskäännöksessä Misti erkaantui minusta ja pälyili hetken aikaa hallin toiseen päähän. Loppumatka tehtiin hyvässä kontaktissa ja vireessä. Mutta omasta mielestäni Mistin seuruu oli parempaa kuin seiskan arvoista, koska se kuitenkin piti kontaktin melkein koko ajan ja seurasi innokkaasti. Turhan huono arvosana alokasluokan seuruuksi, mutta tällä kertaa näin. Tai sitten itse näen asiat pahasti vaaleanpunaisten lasien läpi. ;) Tuomari sanoi, että Mistin seuruupaikka on turhan edessä ja se välillä (ehkä kahdesti) hieman katseli ympärilleen.

Seuraaminen taluttimetta 8: Parempaa kuin hihnan kanssa. Kontakti taisi pitää koko ajan vai jäiköhän Misti jossain välissä pariksi sekunniksi jälkeen, en enää muista. Muuten hyvää ja innokasta seuraamista. Tästäkin saatiin yllättävän alhainen arvosana, oltaisiin ansaittu hivenen parempi. ;) Ehkä tämä tuomari sitten kiinnitti tekniikkaan niin paljon huomiota, että hyvä kontakti ja virekään ei riittänyt huippupisteisiin. Mä arvostan ennen kaikkea sitä tiivistä kontaktia ja iloista seuraamista enkä niinkään välitä esimerkiksi edistämisestä.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 0: Misti jäi seisomaan, joten nollillehan se meni. Yllättävää kyllä, että näin kävi, mutta tällaisia työtapaturmia voi kokeissa käydä, minkäs teet. Ehkä Misti ei kunnolla kuullut käskysanaa tai sitten sille sattui vaan joku aivopieru. Mallikas liikkeestä seisominen tosin! :D

Luoksetulo : Hyvin tuli luokse ja eteen, mutta perusasento oli tuomarin mielestä vähän vino. Vauhti ei taaskaan päätä huimannut, mutta ilmeisesti se ei tätä tuomaria haitannut.

Seisominen seuraamisen yhteydessä 10: Onnistunut suoritus, eipä siihen muuta tarvitse sanoa!

Estehyppy 10: Nätisti hyppäsi yli, mutta seisomaan jäädessään näytti hetken siltä, että Misti liikahtaa johonkin suuntaan ja se katseli yleisöön päin. Seisoi kuitenkin paikoillaan, joten kympin suoritus sinänsä.

Kokonaisvaikutus 9: Tuomari sanoi jotakin siihen suuntaan, että Misti kiinnitti jonkin verran huomiota ympäristöön ja otti häiriötä, muuten kuulemma kivan näköistä tekemistä. Ja minä kuulemma ohjaan hyvin, oho! Hyvä, jos tokossa osaan ohjata hyvin, kun agilityssä sitä päivää saa tovin odotella. :D

Tulos ALO1, 160,5 pistettä ja sijoitus 4/8.

Ihan hyvä koe tämäkin, mutta ei huippuhyvä niin kuin viimeksi. Misti teki innokkaasti töitä, mutta keskittyminen ei tällä kertaa ollut sataprosenttista. Kyllähän se teki mitä käskettiin ja oli hommassa mukana, mutta välillä tosiaan hieman katseli ympärilleen. Intoa onneksi oli ja se onkin tärkeintä, mitään laamailua ei todellakaan esiintynyt vaan Misti oli selvästi tekemässä töitä. Joten hyvä koe, vaikka se ei pisteiden valossa siltä näytäkään. Toki liikkeestä maahanmenon nollaaminen vei paljon pisteitä ja jos se olisi onnistunut, oltaisiin saatu pisteitä abouttirallaa 180 eli hienot pojot taasen. Palkintopallille ei tosin oltaisi silloinkaan ylletty, kun kärkikolmikko sai pisteitä vissiin välillä 181-189. Toki se toinen KP-ruusuke olisi ollut ihan kiva. ;) No, ykköstulos anyway, ei pisteillä niin väliä! Ja mieluummin otan huonommat pisteet siten, että koira nollaa jonkin jäävän kuin että se olisi saanut vähän joka liikkeestä keskinkertaiset pisteet ja tehnyt siten nippa nappa ykkösen. Tässä kokeessa tehtiin neljä ykköstä, kaksi kakkosta, yksi kolmonen ja yksi nollatulos. Videon laitan tähän päivitykseen myöhemmin, jos saan sen ensin itselleni. Talkoilemassa ollut bortsuharrastaja Anniina kuvasi ystävällisesti meidän kokeen, kiitos Anniinalle siitä!

Muoks. Tässä video kokeesta. Anniina joutui kuvaamaan aika kaukaa, joten näkyvyys ja laatu eivät ole erityisen hyviä. Ihan tarpeeksi siitä kuitenkin näkee kokeen kulusta. :) Seuraaminen kytkettynä on erikseen, koska sen Anniina oli ehtinyt kuvata mun omalla puhelimella ennen muistin täyttymistä, mutta elokuvatyökalu ei antanut laittaa sitä muiden klippien perään yhdistäessäni klippejä yhdeksi videoksi, piru vie.

Misti otti taas koepaikalla rennosti (oikeastaan liiankin rennosti kuten luoksepäästävyysrivissä huomattiin) ja enimmäkseen makoili hallissa. Kun saavuttiin Ouluun, käytiin taas käveleksimässä ja sitten mentiin halliin katselemaan. Ennen omaa vuoroa leikitin Mistiä vetolelulla ja tein namilla jotain pikku pyöritystä. Hinkattiin muutaman kerran myös sivulta maahanmenoa, mutta kehässähän tämä ei taaskaan onnistunut, ääh! Mulla pelotti eniten paikkamakuu ja mahdolliset lisäkäskyt maahanmenoon. Taas tarvittiin tuplakäsky, joten tuolle ongelmalle on tehtävä jotakin! Misti ilmeisesti paineistuu paikkamakuurivissä, kun se joutuu menemään maahan vieraiden koirien vieressä. Tuota olisi vaan treenattava vieraiden koirien kanssa, että päästäisiin lisäkäskyistä eroon, tyhmiä virheitä.
Muuten oikein kiva päivä eilen ja nähtiin tuttujakin. :) Ihanaa oli myös se, kun alokasluokka oli päivän viimeinen ja lähdettiin ajelemaan Ouluun vasta puoli kymmenen aikoihin. Edellisessä kokeessa meidän vuoro oli puoli kymmeneltä jo ohi. :D Pitkämatkalaisille (onko tuo edes oikea sana?!... ja mä kun kirjoitin äidinkielestä eximian) ihan huippujuttu, jos voi lähteä myöhemmin aamulla ajamaan.

Nyt on siis kaksi ykköstulosta plakkarissa, joten yhtä uupuu koulutustunnuksesta. Mä en kauheasti koulareista välitä, mutta kai se vika ykkönen on vielä yritettävä saada. Eikä se mahdollisesti vaadi enää kuin yhden koekäynnin, jos sama meno jatkuu eikä tämän huonommaksi muutu. Eikä se kisakokemuskaan ole pahitteeksi, sitä on hyvä kerätä alokasluokasta. Seuraava koe (tai kokeet) on näillä näkymin kuukauden päästä, joten jos ei saada avoimen liikkeitä siinä ajassa pommin varmoiksi niin että haluttaa siirtyä jo seuraavaan luokkaan, tokoillaan vielä alokkaassa ja yritetään saada se TK1.

Aikamoista kikkailua tämä kisakalenterin suunnittelu, kun on kaksi kisattavaa lajia. Tekisi mieli kisata mahdollisimman paljon kummassakin lajissa, mutta joitakin kisoja/kokeita on pakko karsia pois, kun koko ajan ei kehtaa ajella satoja kilometrejä. Talven tullen meno (valitettavasti) rauhoittuu, kun koiraväki siirtyy talviteloille. Kevään tullen alkaa taas tokokokeita ja agilitykisoja olla enemmän tarjolla, sitä odotellessa. :) Sinä aikana me Mistin kanssa treenataan voittajaluokan liikkeet kondikseen ja kehitytään agilityssä ihan huimasti. ;) Tavoitteita on hyvä olla kummassakin lajissa, mutta ennen kaikkea haluan keskittyä agilityyn, kun en ymmärrä ja osaa sitä lajina niin hyvin kuin tokoa. Toko on jotenkin helpommin ymmärrettävää ja osaan opettaa Mistille monet liikkeet omin avuin, mutta agility on huomattavasti vaativampaa - tosin myös hauskempaa.

Eilisestä kokeesta sain muuten entistä enemmän motivaatiota treenata tokoa, siispä treenailtiin jo tänään Mistin kanssa avoimen liikkeitä. Aluksi tehtiin noutoa ja tavoitteena oli/on saada kapulaa vasten syöksyminen pois. Laitoinkin kapulan portaiden eteen, joten Misti ei voinut syöksyä kapulaan tassuillaan. Se otti kapulan suuhun ja palautti mulle, hyvä! Nyt jatketaan tuota, että laitetaan kapula seinän tai portaiden eteen, niin toivon mukaan syöksyminen jää pois. Tessa antoi tuon neuvon mulle ja toimii!
Luoksetulon stoppia tehtiin takapalkalla ja Misti pysähtyi oikein napakasti käsimerkistä. Hienosta stopista palautin Mistin takapalkalle (lelulle) ja välillä käskin sen stopin jälkeen jatkamaan matkaa mun luokse. Vauhtia saisi stopin jälkeen olla toki enemmän ja sitä yritän varmaan saada toisella palkalla, joka on mulla itselläni. Mutta takapalkalla nyt treenaillaan säpäkkää pysähdystä.
Kaukoissa joudun palaamaan askeleen taaksepäin. Misti jumittaa istumaan nousuissa eikä vaivaudu hilautumaan ylös. Siispä tehdään vaihtoja aluksi taas ihan läheltä naksun ja namin kera. Vähitellen kasvatan välimatkaa vaikkapa yhdellä askeleella, mutta pakko Mistiä on palkata edelleen paljon, muuten se ei koe kannattavaksi vaihtaa. Huippuisat pihatokoilut oli ja Misti oli sairaan innoissaan. :) Mäkin jopa innostuin pohtimaan tokon saloja ja pureutumaan kunnolla ongelmakohtiin!

5 kommenttia:

 1. Paljon onnea ykkös-tuloksesta! Ja olipa kiva nähä teitä ihan livenä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitos! Oli kiva nähdä teitäkin, toivottavasti tavataan pian uudelleen ja jatketaan antoisaa jutustelua :) Kokeissa ja kisoissa varmaan tavataan! Niin ja hei, ensi kesänä meidän seura järjestää varmaan taas useampia agiepiksiä, joten jos kisakokemusta tarviitte niin tänne vaan kisaamaan! ;)

  VastaaPoista
 3. Onnea hienoista ykköstuloksista! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! :) Hieman myöhässä tosin kiittelen :D

  VastaaPoista