lauantai 16. heinäkuuta 2011

Supermalli Helmi ja TOKOkoira Misti

Tänään sain napsittua hyviä kuvia Helmistä, kun oltiin lenkillä joten laitanpa tännekin. Löytyy se Mistikin muutamasta kuvasta, rotta aina joka paikassa mukana :D Helmi on edelleen vaan niin upea koira, tosi näyttävä, vaikkei karhukoirat niin eksoottisisen näköisiä olekaan. Olisi tuota pitänyt enemmänkin näyttelyissä käyttää, lie vaikka olisi paremmin pärjännyt myöhemmin. Hemppa olisi saattanut vanhemmiten käyttäytyäkin esimerkillisemmin. Ei muuta kun veteraaniluokkaan ensi kesänä, saatan vaikka ilmoittaakin, täytyy pitää mielessä :) Helmi on käynyt näyttelyissä vuosina -04 ja -05. Itse esitin sen molemmilla kerroilla, 10- ja 11-vuotiaana. Ekasta näyttelystä tuli punainen nauha (EH) ja toisesta sininen eli H. Tokassa näyttelyssä aloin kummallisesti handlata Helmiä, pidellä häntää ja sitä rataa. Olin nähnyt joitakin rotuja esitettävän sillä tavalla ja kokeilin sitä Helmiin :D Silti arvostelussa luki, että hyvin esitetty, hah. Mätsärissä käytiin pari kertaa, ekalla kerralla oltiin Lapsi ja Koira-kisan toisia, jippii.

Tänään hinkattiin Mistin kanssa i-m ja-m-i sekä s-m ja m-s vaihtoja. i-m-s sujuu aina yhtä upeasti, mutta nyt käytän oikeaoppisesti aina vain kahta vaihtoa. Käskytän luonnollisestikin vielä käsiapuja hyväksi käyttäen, ja toistoja tarvitaan varmaan tuhat ennen kuin voin käyttää pelkkää suullista komentoa. Kaukaa ei ole tarkoitus käskyttää vielä aikoihin, ehei, kunhan vaan nyt hinkataan noita vaihtoja pitkän aikaa. Misti teki oikein mainiosti ja melko ripeästi, olen ylpeä mun pikkuisesta! Ollaan tehty myös liikkeestä pysähtymisiä jonkin aikaa. Eli luoksetulossa komennan muutaman kerran paikalle. Suht sähäkästi pysähtyy, vaikka tytsi meinaa karata eteenpäin aina muutamalla askeleella. Vaikka onhan se täydestä vauhdista melko mahdotonta pysähtyä ihan samantien, kun pennun koordinaatiokyky ei ole muutenkaan vielä täydellinen. Mutta Misti teki oikein hienosti, heti paikka-käskyn kuullessaan pysähtyi odottamaan uutta käskyä. Loistava koira se on! Sitten palkkana vetoleikki. Misti on kyllä hurja, kun se täydestä vauhdista hyppää leluun ja alkaa riepottaa sitä. Tulee jotenkin mieleen suojelu. Ehkä sitäkin pitää koettaa, Mististä varmasti olisi siihenkin :D Uskon, että tuosta koirasta tulee varsinainen jokapaikanhöylä, siitä olisi varmaan ihan jokaiseen lajiin, se on ihan sen oloinen :) 

6 kommenttia:

 1. Tito täytyy käyttää ensi vuonna kehässä. Ihan vain kokemuksen ja valioitumisen mahdollistamisen takia. Saa nähdä, mitä siitä tulee. Olen pari kertaa kokeillut, mistä Tito tekee, jos siirrän sen tassuja. Sehän tasan pitää tassun siinä, mihin sen laitan. Ymmärrän oikein hyvin, että pienenä olet halunnut vähän asetella koiraa. Kehässä kaikki tuntuu tekevän niin. Kyllä silloin pitää itsekin tehdä!

  Palkkaathan luoksetulosta seisomisen heittämällä palkan Mistin taakse? Eli "Odota" ja heti seisauksen jälkeen palkka Mistin taakse tai ainakin Mistille asti. Kunhan sen ei tarvitse edetä ollenkaan saadakseen palkan. Seisauksesta kannattaa kutsua todella harvoin. :)

  Helmi on mielestäni todella hieno. Sydämessäni on heikko kohta "alkukantaisille" roduille ja kaikille perisuomalaisille roduille.

  VastaaPoista
 2. Öh, en ajattele näitä palkkausjuttuja ihan loppuun asti, joten en, en heitä palkkaa Mistin taakse. Lelu on ja pysyy mun kädessä, vaikka komennan kesken luoksetulon Mistin pysähtymään. Jos heittäisin lelun omia aikojaan, Misti menisi sen luo varmaan samantien eikä tulisi lelun kanssa enää mun luokse.

  Ja Helmi kiittää kehuista! On se upea koira munkin mielestä <3

  VastaaPoista
 3. Misti saakin mennä omia aikojaan sen lelun luo. Naks ja palkka lentää sinne taakse. Idea on, että pysähdyksissä koiran ei tulisi ennakoida eteen. Sitä kautta saadaan juuri koirat, jotka hiipivät askeleen pari, vaikka pitäisi jämähtää paikalleen.

  Jos heittäisit palkan taakse, Mistillä olisi "painopiste" taaempana ja seisahdus olisi terävämpi ja nopeampi.

  Mistin ei pitäisi lähteä juoksentelemaan lelun kanssa ympäriinsä. Toki sekin on yksi tapa, mutta vie paljon aikaa eikä ole yleensä kovin hallinnassa. Opeta Mistille, että leluilla leikitään sinun kanssa ja ne kannattaa aina palauttaa sinulle, koska silloin voi leikkiä sinun kanssasi.

  Ja ei, ei sinun todellakaan tarvitse tehdä näin. Lähinnä ajattelin antaa uutta näkökulmaa. :)

  VastaaPoista
 4. Varmasti hyvä idea, kiitos vaan vinkistä. Pitää katsoa miten menettelen, mutta neuvot ovat toki aina tervetulleita, etenkin sinulta :)

  VastaaPoista
 5. Juuri tuolla tavalla kuin Nova neuvoi, neuvoi meidän kilpailuun tähtäävien pentujen ohjaaja. :) Ja tuntuu aika hyvältä tavalta.

  VastaaPoista
 6. Leikkiminen kannattaa kyllä opetella niin että lelu palautuu yhdessä revittäväksi/leikittäväksi, myös agilityä ajatellen se olisi tärkeää, koska jos lelu tulee aina sinun kädestä on tuloksena mitä luultavimmin kädessä kiinni tai edessä pomppiva koira. Leluun voi myös sitoa pitkän narun josta koira on helppo kalastaa lelun kanssa leikkimään :)

  VastaaPoista