lauantai 14. syyskuuta 2013

Koirien ruokinnasta

Halusin tehdä tällaisen tekstin, jossa kerron mitä meidän koirat syövät ja miksi. Tämä on lähinnä itseäni varten, että muistan millainen Helmin ja Mistin ruokapuoli on ollut.

Helmi syö Jahti&Vahti kevytruokaa, jonka olen todennut sille parhaimmaksi. Helmi on kärsinyt puolet elämästään erinäisistä vaivoista kuten korvien kutinasta ja vaikuttumisesta (what's the word!) ja sen iho on joskus helahtanut punaiseksi. Siksi sille ei ole voinut syöttää mitä tahansa. Vaikka on kokeillut vehnätöntä ruokaa, niin se ei ole silti välttämättä toiminut. J&V kevytversio ei myöskään vehnää sisällä, mutta ilmeisesti siinä on jotakin mikä tekee siitä Helmille sopivan. Sen iho ja turkki ovat hyvässä kunnossa eivätkä korvatkaan niin pahasti töhni. Tästä syystä mummukka on syönyt jo hyvän aikaa (varmaan pari vuotta ainakin) pelkästään tuota ruokaa ja hyvin toimii! Helmi syö kerran päivässä ja 4-5 dl kerrallaan. Ei ole lihava eikä laiha, vaan oikein sopivassa ja enemmän hoikassa kunnossa. :) Myös hinta-laatusuhde on oikein jees, halpaa ruokaahan tuo on moneen muuhun verrattuna.


Misti puolestaan syö J&V:n rasvaisinta ja lihaisinta versiota, extra energiaa. Se kuitenkin liikkuu paljon ja harrastaa fyysisesti rankkoja lajeja kuten agilityä, koirafrisbeetä ja canicrossia. Välillä se on turhan lihava kieltämättä, mutta nyt aika lailla sopivissa mittasuhteissa. Extra energia sisältää lihaa sellaiset 47 % ja on siis melko tuhtia evästä. Misti on syönyt tuota varmaan parisen vuotta ja hyvin on toiminut silläkin! Koira on terve ja hyväkuntoinen; turkki, silmät, korvat ja iho hyvässä kunnossa, joten ei ole mitään tarvetta muuta ruokaa syöttääkään. :) Misti tuntuu myös tykkäävän tuosta ruuasta eli se on ilmeisesti maistuvaakin. Nappulakoko on todella iso, mutta hyvinhän tuo Misti tuntuu raksut narskuttelevan halki, vaikka pitkään siinä syömisessä monesti kestää. Misti syö noin 4 dl päivässä. Hinta on kohtuullinen, siis tosi halpa verrattuna moniin muihin, mutta en valita. Eipähän mene omaisuus koirien ruokintaan ja kun molemmille tuntuu Jahti&Vahti sopivan, niin merkkiä ei ole syytä vaihtaa. Mitään Royal Caninia tai Hill'siä en suostuisi syöttämään, RCstä ainakin jäi huonot kokemukset Mistin osalta. Ja ne ovat mielestäni täysin ylihintaisia ja lienevätkö sen parempia kuin joku Jahti&Vahti, tuskinpa. Acanaa haluaisin kokeilla, mutta sitä ei meiltä saa. Ja oli niitä pari muutakin merkkiä, jotka vaikuttavat ihan hyviltä, mutta toistaiseksi näillä mennään. 
Välillä Misti syö myös Hauhauta. Esimerkiksi tällä hetkellä sitä odottaa 15 kilon säkki Hauhun normiruokaa, jota se saa syödä sitten, kun nykyinen säkki loppuu. 


Koirat eivät ole kuitenkaan pelkällä nappularuualla. Mä ostan lisäksi Hauhau-koiranmakkaraa yleensä silloin, kun Tokmannissa on tarjous 4 makkaraa vitosella. Pilkon aina yhden makkaran kerrallaan osiin ja laitan siivut parin desin viilipurkkiin. Sitten purkit pakkaseen, josta otan yhden sulamaan pääasiassa joka toinen päivä ja jaan annoksen koirille. Yhdestä 800 gramman makkarasta saa evästä neljään viilipurkkiin. Siispä Helmi ja Misti saavat koiranmakkaraa noin 400 grammaa viikossa nappuloiden kera. Tuntuu, että yhdestä purkista tulee yllättävän paljon sitä sapuskaa, vaikka onkin vain noin 100 grammaa per koira. Joka toinen päivä syödään yleensä pelkkiä nappuloita ja joka toinen päivä nappuloita + makkaraa. 
Uutena löydöksenä Mustista ja Mirristä olen alkanut syöttää koirille sian selkää, joka on ainakin vielä tosi edullista. 2 kg maksaa alle 5 euroa ja tuo kuulostaa ainakin minulle halvalta. Nuo ovat siis lihaisia luita, joita tarjoan koirille jäisenä. Jäisissä luissa on enemmän hommaa ja sehän muistuttaa luonnonvaraisten koirien ravinnon hankintaa, jotka syövät esimerkiksi jäisiä raatoja. Jäiset luut kestävät ehkä aavistuksen pidempään, vaikka äkkiä nekin noille uppoavat. Sekä Helmi että Misti ovat tykänneet sian selkäluista tooodella paljon, joten aion varmasti syöttää noita jatkossakin ellei hinta nouse pilviin. Molemmat koirat saavat sellaisen reilun kokoisen palasen kerran tai kahdesti viikossa. Syöttäisin useamminkin, mutta en raski, kun ne saavat kuitenkin myös sitä koiranmakkaraa ja totta kai myös kotiruuan tähteitä monta kertaa viikossa.
En haluaisi syöttää koirille pelkkää nappulaa, koska se olisi koirista yksitoikkoista ja lihaprosentti jäisi turhan pieneksi. Kun tarjoan niille myös makkaraa, lihaisia luita, lohennahkaa, kalanruotoja yms. niin ne saavat enemmän lihaa, jota koirat ilman muuta tarvitsevat. Nappuloiden lisänä on siis hyvä olla jotain ekstraa.

Koulutus- ja treeninameina meillä käytetään usein koirien omia ruokanappuloita. Ne kelpaavat ihan hyvin (etenkin Helmille) mutta Misti ei aina jaksa motivoitua niistä. Varsinaisina treeninameina Mistille meillä käytetään Frolic Mini-nameja. Nuo ovat melko pieniä ja helposti syötäviä eivätkä ole koviakaan. Mistille ne maistuvat oikein hyvin, joten niitä tulee yleensä ostettua. :) Viimeksi kisoista saatiin palkinnoksi pieni pussi Kiitos-nameja, jotka ovat maistuneet Mistille erityisen hyvin. Makkaraa, juustoa yms. en kovin usein käytä nameina nykyään, Mistin ollessa pienempi syötin niitä useammin. Joten ruokapalkkaukseen en niinkään panosta vaan aksassa ja tokossa mennään ihan omilla nappuloilla sekä Froliceilla. Palkkaan Mistiä ruualla suunnilleen yhtä usein kuin lelulla, joten molemmat palkitsemistavat ovat meillä kovassa käytössä.


Sitten vielä kuvat koirien ruoka- ja vesikupeista:


                                                                     
                                                Helmin ruokakupit

Mistin ruokakupit


Sisällä oleva vesikuppi


Ulkona oleva vesikuppi

Mulle on hirmuisen tärkeää, että koirilla on aina ja joka tilanteessa vettä tarjolla. Pidän siis huolen siitä, että juotavaa on, oltiin sitten missä tahansa ja milloin tahansa.

Seuraavaksi teen selostuksen koirien varusteista. Että millaisia treeni- ja lenkkikamppeita meillä on. :) Olin ajatellut tehdä sen tähän samaan tekstiin, mutta tämähän olisi paisunut järjettömän suureksi eikä olisi todennäköisesti ollut enää sallitun rajoissa. :D Tai mistä minä tiedän.

3 kommenttia:

 1. Mistä sä oot löytänyt sian selkää tuohon hintaan? :0 Me syötettiin aiemmin myös J&V:tä, mitta ykskaks alkoi koirien turkit hilseilemään ja kakkaa tulemaan tosi paljon. Vaihdettiin ruoka Profine Adult Salmon&Potatoe -naksuihin ja kaikilla parani turkin laatu ja ulosteen määrä väheni. En tiedä edelleenkään että mikä Jahtivahdissa alkoi tökkimään.

  VastaaPoista
 2. Kuusamon Mustista ja Mirristä. Itsekin kyllä ihmettelin noin halpaa hintaa, liekö ollut joku tarjous (hope not). Marssin varmaan tässä joku päivä sinne ostamaan toiset 2 kiloa, joten nähtäväksi jää lähteekö yhtä halvalla :D

  Me ollaan oltu tosi tyytyväisiä Jahti&Vahtiin, mutta ei sekään ilmeisesti kaikille sovi. Mutta jännä sinänsä, että teillä oli aiemmin sopinut, mutta ykskaks alkoi tökkimään. Tuo Profine oli muistaakseni myös ihan hyvältä vaikuttava ruoka, ei olla kokeiltu, mutta eiköhän se aina RCn ja Hill'sn voita :D

  VastaaPoista
 3. Meillä Peppi söi Acanaa (sport & agility, reilusti protskua) pari vuotta ja tykkäsin kyllä itse siitä kovasti, samoin Peppi. Piti vain siirtyä siitä pois, kun hinta nousi samoihin lukemiin kuin RC:ssä.
  Vaihdettiin siitä sitten samantyyliseen ruokaan Sam's Fieldiin, siitäkin energiapitoisin versio. Hyvältä vaikuttaa!

  Ronja syökin vielä rc:tä kasvattajan toiveesta, mut tarkoitus olisi kasvukauden jälkeen vaihtaa joko samaan kuin Pepillä tai sit vaihdan molemmat taas Acanaan.
  Nyt näin opiskelija elämää kun elää, niin pitää jostakin pihistää niin siksi hieman halvempaa ruokaa syötän nyt. Heti kun pääsen pääsääntöisesti töihin niin hinnalle on aivan se ja sama! :)
  Kun kuitenkin haluan syöttää laadukasta ruokaa, jolla koirat voi hyvin ja jaksaa.

  VastaaPoista